Otizm ve beslenme (fenol intoleransı)
Fenol ve PST ile ilgili problemleri anlamak için, enzim fonksiyonları ve metabolizması hakkında temel bir anlayışa sahip olmak önemlidir.
Vücut enzimleri vücut sistemlerimizin iyi çalışması için gereklidir. Enzimler işlediğinde, metabolitler veya yan ürünler ortaya çıkar. Metabolitler normaldir, ancak enzim fonksiyonlarında problem olduğunda çok fazla veya çok az metabolit oluşur. Dikkat eksikliği ve otizmli çocuklar ve dahası otizmli çocukların metabolik enzim fonksiyonlarında ve besin maddelerinde (vitaminler, mineraller, aminoasitler, Koenzim Q10 ve glutatyon) eksiklikler vardır. Enzimler “tembel” olduğunda veya enzimlerin ihtiyaç duyduğu besinlerde bir eksiklik olduğunda, çıkmazlar oluşur. Aynen trafikte olduğu gibi yolaklar çalışmayınca farklı yollara sapma veya durma meydana gelir. Trafik normal bir şekilde akmaz insan vucududa aynı şekilde çalışır.
Bu arada fenoller, çoğunlukla meyvelerde, sebzelerde, bazı tahıllarda ve kuru yemişlerde, aromalarda ve baharatlarda bulunan doğal olarak bulunan bileşiklerdir. Fenollerin antioksidan nitelikleri ve koruyucu işlevleri vardır, bu nedenle çoğu birey için tüketmek yararlı ve iyidir.
PST (fenol sülfo transferaz enzimi), iç kaynaklardan (metabolizma) ve dış kaynaklardan (çevresel kimyasallar, gıdalardaki bazı katkı maddeleri) kaynaklanan vücut toksinlerinden çıkan detoksifikasyon yollarının önemli bir parçasıdır.
Enzim eksik olduğunda, fenol içeriği yüksek olan gıdalar, toksinler ve kimyasallar bu az çalışan veya eksik enzimler tarafından iyi parçalanamaz ve trafik durur( farklı yollara kayabilir veya , ajitasyon ve hiperaktivite semptomlarına neden olur.
Fenoller normalde sistem için faydalı bileşenlerdir. Asıl sorun fenol sülfo transferaz enzim eksikliğidir. Salisilatlar bir fenol türüdür (ancak bütün fenoller salisilat değildir). Yüksek fenollü yiyecekler elma, domates, portakal, kakao, kırmızı üzüm, renkli meyveler ve ineğin sütüdür. Muz da bir sorun olabilir. . Fenol içerip içermedikleri açık olmasa da, baş ağrısına ve yorgunluğa neden olabilecek tiramin içerirler. Armutta fenol miktarı düşüktür bu yüzden birçok kişi tarafından rahatlıkla tolere edilebilir bir meyvedir.
Çevresel kimyasallar ve toksinler, özellikle petrol yan ürünleri de, PST sistemi tarafından detoksifiye edilmekte olup; bizim sülfat depolarımızı aşırı miktarda harcamaktadır.
Aşağıdaki belirtiler çocuğunuzun fenol duyarlılığına sahip olduğunu gösterebilir:
Bilinen gıda ve kimyasallara intolerans veya ilaçlara karşı olağan dışı duyarlılık
Uyku düzeninin bozulması gece uyanırken sıra dışı kahkahalar
Yapay renklendirici içeren meyve suyu ve gıdalardan sonra davranışlarında değişiklik mevcut nörolojik gelişimde gerileme
Baş ağrısıyla birlikte kendine zarar verme eylemleri
Öfke ve saldırganlık
Hiperaktivite
Açıklanamayan ve periyodik olan kırmızı kulaklar veya kırmızı yanaklar
Gece terlemesi
Yatağı ıslatma (işeme)
Fazla miktarda elma suyu (veya diğer yüksek salisilatlı meyve suları) ve yüksek fenollü gıdaların tüketimi (elma, kırmızı üzüm vb.)
Bir çok laboratuvar testi vardır ancak önerebileceğimiz en iyi ucuz ve etkin test zorlama testidir. Gün boyu onunla geçireceğiniz bir gün olmalı evde olduğu ve okula gitmediği veya başka etkinliklerde bulunmadığı zaman. Çocuğunuza birkaç çiğneyeceği meyveli aperatif veya bir bardak şekerli meyve püresi vermeyi ve ardından reaksiyonu gözlemleyin.
Fenol hassasiyetini azaltmak için çözüm; gıdalardan ve katkı maddelerinden gelen yükü azaltıp; trafik sıkışıklığını önleyin. Enzim aktivitesini arttıran (fenol sulfotransferaz enzim) diyet ve besin destekleri eklenir. Magnezyum, B6 vitamini, B1 ve B2 vitamini C vitamini, E vitamini, glutatyon ve N-asetil sistein enzimin aktivitesini veya karaciğer detoksisfikasyon yolaklarını rahatlatıp; fenol hassasiyetine yardımcı olabilir. Fazla molibden ve B6 vitamini fenol sulfotransferaz enzim aktivitesini azaltır.
Sülfat kaynağı almalısınız örneğin magnezyum sülfat banyosu bu konuda size yardımcı olabilir.
Yapay katkılardan, boyalardan ve renklendirmelerden ve ayrıca çevresel toksinlerden kaçınarak yükü azaltın. Bununla birlikte, fenol gıdalarını kısıtlamanın zor olduğunu unutmayın, çünkü bunlar diyet içinde çok yaygın bir şekilde dağılmıştır. Çocukların yediği en yaygın fenollü besinler elma ve kırmızı üzümlerdir.
Sülfatasyon, metiyonin ve sistein, taurin, glutatyon (Serbest Amino Asitler), MSM (mertil sulfonil metan), sarımsak, soğan ve cruciferous (brokoli, lahana, brüksel lahanası, hardal, karnabahar) sebzeleri ile arttırılabilir ve hastalara fayda sağlayabilir.
Molibden ve B2 vitamini sülfat oluşumu için gereklidir.
FENOL İÇERENLER

https://selfhacked.com/blog/why-you-may-be-reacting-to-supplements/
http://www.allnaturaladvantage.com.au/home/wp-content/uploads/2014/11/PST-Pathway1.pdf