Maça(Matcha) Çayı
Esasen camellia sinensis(çay) yapraklarından elde edilen matchanın(toz yeşil çay) üretim aşamaları gereği içerdiği polifenol ve klorofil içeriği siyah ve yeşil çaya göre çok daha fazladır.
Çay bitkisinin üzeri hasat zamanından önce %30-40 ışık geçirgenliğinde örtüler ile örtülür. Bu işlem klorofil içeriğini artıran en önemli işlemdir. Yapraklar toplandıktan sonra normal çay yapım aşamasında kıvırma ve oksidasyon gibi çay yaprağının hücrelerinin parçalandığı ve okside edildiği işlemler uygulanırken matcha üretiminde şoklama (oksidasyon enzimlerini etkisiz hale getirme) ve çok kısa süreli kıvırma işlemleri uygulanır.Ve yapraklar toz hale getirilir toz halde tüketime sunulur. Üretim aşamasındaki bu farklılıklar antioksidan etki gösteren maddelerin korunmasını sağlar. Polifenoller bitkisel besinlerde, daha çok sebze ve meyvelerde; bitkilerin gövde, sap ve çiçek kısımlarında, çay ve şarapta bulunan, antioksidan özellikleriyle bilinen ve besin öğesi sayılmayan maddelerdir. Sağlıklı beslenme ve kilo verme üzerine etkileri ile ilgili çok sayıda araştırma bulunan polifenoller ve kateşinler matchanın içinde diğer çaylara oranla daha fazla bulunmaktadır. Ayrıca kullanım şekli gereği bitkinin kendisi direk tüketildiğinden alınan polifenol miktarı daha fazladır.
75-80 derece suda 2 g kadar matcha(toz çay) metal değmeden karışıtırılır ve içilir. Kurabiye veya keklere eklenebilir pişirilebilir, yoğurda süte ve smoothielere eklenebilir. Pişirme ile oluşabilecek kateşin kayıpları ile ilgili yapılan çalışmada maksimum kateşin kaybı %20 olarak bulunmuştur. Birçok şeye eklenebilmesi pişirilebilmesi ve metabolizma hızlandırıcı etkileri ile diyet yaparken rahatlıkla tüketilebilecek bir tozdur.
MATCHA KİLO VERMEYE NASIL YARDIMCI OLUR?
İçerisindeki polifenoller ince bağırsakta pankreatik lipazı ve fosfolipazı inhibe ederek lipid ve glikoz emilimini azaltmaya yardımcı olur.
Karaciğerde betaoksidasyonu artırıp, novo lipogenezisi azaltarak lipit oksidasyonunun artmasına yardımcı olur .
Sonuç olarak kilo kaybı ve yağ oranında azalmaya yardımcı olur.
EMA (EUROPEAN MEDICINES AGENCY) ‘ ya göre yeşil çay için
Gastric ülser,duodenal ülser, hipertansiyon, aritmi, hipertiroidi gebelerde emzirenlerde ve 18 yaş altında veri bulunmadığından kullanımı uygun değildir.