İçme suyu neslimizi etkiliyor.

Son zamanlarda en çok üzerinde durulan konulardan biri yediklerimizin kimyasal içermemesi ve organik olmasıdır ki her ne hikmetse sulardaki tehlike ya görmezden geliniyor ya da çok fazla önemsenmiyor. Unutmayın ki insan vücudunun %60’ ından fazlası sudan oluşmaktadır. Çocuklar ise erişkinlere nazaran kendi kilogramları başına daha fazla su tüketmektedirler bu yüzden çocuklarımızın sağlığı denilince suların temizliği o derece önem arz etmektedir.


Peki nedir bu kimyasallar kısaca değinelim;
Amerika’da EWG’nin yaptığı çalışmaya göre suda 250’den fazla kirletici bulunmuştur.


Bunların 93’ü kanserle ilişkili, 78’inin beyin ve sinir sistemini etkilediği, 63’ünün ise anne karnındaki bebeğin gelişiminden erişkin olana kadar çocuğun tüm gelişim evrelerinde negatif etkiye sebep olduğu çalışmalara yansımıştır.


1-KURŞUN:
Potent bir nörotoksindir. Hamilelikten erken çocukluk dönemine kadar çocuğunuzu etkiler. Sulardaki kurşun seviyesi 3,8 ppb’nin altında olmalıdır. Hatta Kaliforniya eyaleti kendi çocuklarının beyin sağlığı için sudaki kurşun seviyelerini 0,2 ppb altında tutmuştur.


2-NİTRAT: Nitrat seviyeleri 5 ppm’nin üzerinde olmalıdır. Kolorektal kanser, mide adenokanser, göğüs kanseri, doğumdefektleri, tiroid hastalıkları ve çocukluk çağı tip 1 diabet ile ilişkili bulunmuştur.


3-ATRAZİN
Atrazin hormon bozucu olan bir herbisittir. Erken doğumla, hormon bozucu etkisi ve üriner sistem üzerine olumsuz etkisi ile bilinir. Federal yasalar 3 ppb’nin altı önerse de California Çevre Sağlığı Tehlike Değerlendirme kuruluşu ise sınırını 0,15 ppb altı olarak değerlendirmiştir.


4- MANGANEZ
Sularda doğal olarak bulunan bir metal olup; fazlalığı (100 ppb den fazla) düşük IQ ile birlikte düşük davranışsal ve konuşma skoru ile ilişkili bulunmuştur.

5-FLORİDE Sulardaki önerilen seviye 0,7 ppm’in altı olmasıdır. Bunun dışında flor sağlık açısından bilişsel fonksiyonlarda azalma, diabet, düşük fertilite, hipertansiyon, osteoartrit, erken ergenlik, düşük IQ, tiroid hastalıklarına yol açabilir.

Diğer kimyasallar tabloda sunulmuştur.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6068531/
https://www.ewg.org/research/drinking-water-and-children-s-health
https://www.google.com.tr/amp/s/iaomt.org/resources/fluoride-facts/fluoride-exposure-human-health-risks/amp/
https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/123/6/1599.full.pdf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir