Hücreleriniz ışığını kapatmayın! Bilinmeyen yönleriyle LED ışıklar
Görünür ışık sadece 400 nanometre (nm) ve 780 nm arasındadır, ancak “ışık” gözünüzün algılayabildiğinden daha fazladır. Güneş ışığına çıktığımızda 300 nm’den 2.000 nm’ye kadar olan çok daha geniş bir spektrum aralığına sahip oluruz. Işığın göremediğimiz kısımları atık olarak değerlendirilmemelidir. Son 30 yılda yakın kızılötesi ya da kızılötesi-A spektrumunda ışınların faydaları ile ilgili yapılmış makaleler mevcuttur. Yakın kızılötesi ışınlarını bir sıcaklık olarak hissedemezsiniz veya onu göremezsiniz, ancak sağlık açısından önemli bir etkisi vardır. LED gibi termal olmayan yapay ışık kaynaklarında yakın kızılötesi eksiktir.
Görülememelerine rağmen, orta ve uzak kızıl ötesi ışınlar tarafımızca sıcaklık olarak hissedilir. Ancak 700 ile 1,500 nm arasında bir dalga boyuna sahip olan kızılötesi-A için geçerli değildir. Yakın kızılötesi A, dokuyu ısıtmaz, bu nedenle doğrudan ısının herhangi bir etkisini hissetmezsiniz. Dalga boyu arttıkça ısı olarak hissedilir.
Mitokhondrilerimiz ve göz sağlığımız için yakın kızılötesi ışık önemlidir. Retinadaki hücrelerin onarımı ve yenilenmesi için hazırlanmasına yardımcı olur ve yakın kızılötesi A ışığı mitokhondrilerimzden ATP üretimini destekler. Led ışıklar vucüdumuzda reaktif oksijen türlerini (vucüt için oldukça toksik olan) üretirler. Hormonal sistemimizi bozabilirler. Kızılötesi saunalar vücudunuzu yakın kızılötesi ışınla beslemenin muhteşem bir yoludur. Yakın kızıl ötesi ışın yara iyileşmesi hızlandırabilir ve yaşlanma karşıtı olarak çalışır.
LED lambalar, termal olmayan bir dijital aydınlatma şeklidir, akkor ampuller ve halojenler ise analog termal ışık kaynaklarıdır. Led ışıklar darbeli matkap gibi çalışır aslında bizim gözlerimiz bu titreşimi devamlı ışık kaynağı olarak algılasa da vücudumuz bu çalışma şeklinden zarar görmektedir. Şöyle düşünün birileri gözlerimizin algılayamayacağı ve hızlı bir şekilde ışıkları açıp kapatıyor. Özellikle Led ışıklarının mavi spektrumunun bizim için kötü olan reaktif oksijen türlerini üretmede bir fabrika gibi çalıştığını söyleyebiliriz. Ayrıca bu mavi ışıklar melatonin (en güçlü antioksidan hormonlarımızdan) üretmemize de engel olurlar. Kısacası LED ışıkların zararları ile ilgili birçok makale hala bilim dünyasınca tarafımıza sunulmaktadır.
Alternatif ne olmalı peki ? 2700 kelvin veya ona yakın akkor lambalar, petrol ürünlerinden yapılmayan, ağır metal veya parafin içermeyen (çünkü, poliaromatik hidrokarbon gibi zararlı uçucu komponentler salıverebilirler) doğal bal mumundan,organik soyadan, Hindistan cevizi yağından yapılmış mumlar da alternatif olabilmektedir.
Bol ışıklı sağlıklı günler…
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1473-2165.2006.00230.x
https://www.wjgnet.com/2218-6190/full/v1/i3/30.htm
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/10715762.2013.829570
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/10/23/near-infrared-led-lighting.aspx
http://jeb.biologists.org/content/221/6/jeb156893?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=J_Exp_Biol_TrendMD_1
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side