Ebegümeci(Malva Spp.)
Malvaceae ailesinden ebegümeci olarak da bilinen malva slyvestris, neglecta, vulgaris (küçük ebe gümeci ) gibi türleri de bulunan çok yıllık yabani olarak yetişen tıbbi amaçlı kullanılan bitkilerimizdendir.
Geleneksel olarak ; gastrit, ülser, balgam söktürücü, üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve ishalde çay şeklinde, köklerinin dekoksiyonu kepekte ve saç dökülmesini önlemede, İtalya’da gargara şeklinde özellikle boğaz enfeksiyonunda, Pakistan’da hemoroid tedavisinde, Türkiye’de absenin toplanması ve olgunlaşması için (çıban), böcek sokmalarında ve yanıklarda kullanılmıştır.
Kökler, sürgünler, yapraklar, çiçekler, meyveler ve tohumları çay (infüzyon), dekoksiyon, gargara, losyon ve banyo şeklinde kullanılabilir.
Antioksidan,antiinflamatuvar, serbest radikal süpürücü ve antikanser etkileri mevcuttur. Özellikle yaprakları flavanoidler açısından zengindir (malvidin, myrisetin, genistein, delphidin, apigenin vr kuarsetin) ve antioksidan etkilerinden sorumludur. İçeriğindeki kumarinin antikanser etkisi mevcuttur. Riskli yerlerden toplanılmasından imtina edilmelidir çünkü; topraktan yüksek miktarda ağır metali çekebilir.
Deney hayvanlarında analjezik etkisi gösterilmiştir, yapraklarının sulu extraktında (çayında) anti-mantar ve antibakteriyel (aspergillus) özellikler vardır. Özellikle ebegümeci extraktı içeren kremler ödem için kullanılabilir bu etkinliğini siklooksijenaz 2 enzimini inhibe ederek etki gösterir. Antikanser özelliğini ; melanom, göğüs, prostat ve böbrek kanserleri hücre serilerinde göstermiştir. Cilt üzerinde yaşlanmayı önleyici, ciltteki serbest radikalleri atıcı,doku bütünlüğünü destekleyici, mukoza iyileşmesini hızlandırıcı etkileri vardır. Alopeside losyonları kullanılmaktadır. ACE inhibitörü etkisi gösterir ve antihipertansif etkilidir.
Klinik çalışmalar; ebegümecinin çiçeklerinin sulu extraktı fonksiyonel kabızlıklı hastalarda etkili ve güvenilir bulunmuştur. Baş boyun kanserlerinde radyoterapiye bağlı gelişen ağız kuruluğunda Alcea digitata ile birlikte verilmiş ve etkili bulunmuştur. Egzemalılarla yapılan klinik çalışmada % 4’lük merhemi ödem, kuruluk ve kaşıntı gibi semptomları azaltmıştır. Günlük 5 gr yaprak ve çiçek çayı şeklinde 12 yaş üstü adult ve erişkinlerde 3 doz olarak önerilebilir.
Olgu sunumlarından birinde 5 yaşındaki erkek hastada üst gis kanamasına neden olabileceği diğer olgu sunumunda 70 yaşındaki bir hastada lokal olarak uygulanması sonucu fitokontakt dermatite neden olduğu belirtilmiştir.
Dr. Ahmet AYDINALP
https://www.researchgate.net/publication/309384495_Chemical_composition_and_antioxidant_properties_of_Malva_sylvestris_L chemichal composition
https://medium.com/@pullupyourplants/pull-up-your-plants-mallow-e1ef51ac8c13
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/560285, http://www.akadgeriatri.org/managete/fu_folder/2013-02/html/2013-5-2-094-096.htm
https://bibliotecadigital.ipb.pt/bitstream/10198/2614/6/Malva.pdf
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.2042-7158.2011.01383.x
https://www.researchgate.net/profile/Behrooz_Barikbin/publication/228480204_Malva_Sylvestris_in_the_treatment_of_hand_eczema/links/0c960514de2ada4d30000000/Malva-Sylvestris-in-the-treatment-of-hand-eczema.pdf